Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Extra veel hypotheekaanvragen in laatste kwartaal van 2017

Extra veel hypotheekaanvragen in laatste kwartaal van 2017
25 okt 2017

Geen overgangsregeling beschikbaar

Eerder bleek al dat er dit jaar geen sprake is van een overgangsregeling. Dat betekent dat iedere offerte vanaf 1 januari geldt volgens de nieuwe leennormen. Het is voor huizenkopers in bepaalde gevallen daarom belangrijk om hun offerte nog dit jaar rond te krijgen. Ondertussen mogen de banken pas een offerte versturen als het complete dossier beschikbaar is. Dat betekent dat alle documenten op tijd binnen moeten zijn en dat de bank vervolgens de tijd moet nemen om daar naar te kijken. Dit zal in de praktijk betekenen dat mensen meer haast moeten maken met hun hypotheekaanvraag. De kans is daarom groot dat de komende maanden extra druk zullen worden bij de banken. Het lijkt verstandig om de hypotheekaanvraag tijdig te doen.

Complete aanvraag indienen

Onder andere de Vereniging Eigen Huis adviseert huizenkopers om hun aanvragen zo compleet mogelijk in te dienen. Door nu alvast de belangrijke documenten te verzamelen. Het is op die manier mogelijk om het de bank zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dat komt de snelheid van de verwerking ten goede, waardoor consumenten meer kans maken op een hypotheekofferte in 2017. Door zelf alvast alles in orde te maken en nauw met de bank te overleggen lijkt het ondanks de drukte goed mogelijk om dit nog voor elkaar te krijgen. Dat betekent een hypotheek op basis van ruimere normen, voordat de nieuwe strengere normen ingaan.

De banken verwachten een flinke stijging van het aantal hypotheekaanvragen de komende tijd. Zij hebben extra capaciteit vrijgemaakt voor mensen die nog voor 1 januari 2018 een hypotheekofferte willen ontvangen. Daarmee kunnen ze nog gebruik maken van de leennormen van dit jaar. Dat is in een aantal gevallen gunstiger en biedt soms de mogelijkheid om duizenden euro’s meer te lenen voor de aankoop van een eigen woning.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.