Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Criteria voor een hypotheek bij helft van de banken minder streng

Criteria voor een hypotheek bij helft van de banken minder streng
6 nov 2017

Meer vraag naar hypotheken

De banken zien nog altijd een stijging in het aantal aangevraagde hypotheken. Die stijging van de vraag is echter wel minder groot dan een tijdje geleden. In het tweede kwartaal gaf 72 procent van de banken aan de laatste tijd meer hypotheken te verstrekkern. Nu is dat nog 53 procent. Dat betekent een stijging bij meer dan de helft van de banken. Toch is de kans groot dat er rek er een beetje uit zal blijken te zijn. Het is goed mogelijk dat ook de rest van de banken binnenkort geen stijging meer zal waarnemen. Of dat het nog gaat om een beperkte stijging van het aantal aangevraagde hypotheken bij de bank.

Minder groei in de hypotheekmarkt

Het heeft te maken met een algemene trend voor de woning- en hypotheekmarkt. Van het beperkte aantal woningen dat er nog beschikbaar is lopen de prijzen snel op. Daardoor krijgen met name starters het moeilijker om een eigen woning te kopen. Ondertussen hebben veel van de starters die wilden kopen inmiddels een huis gevonden. Het risico bestaat dat het aantal transacties de komende tijd weer af zal gaan nemen. Hoe de woningmarkt zich dan verder zal ontwikkelen zullen we moeten afwachten. Feit is dat de grootste drukte bij de hypotheekbanken inmiddels een stukje achter ons ligt, ondanks de piek die er jaarlijks in december plaatsvindt.

Banken hanteren steeds vaker minder strenge criteria als het gaat om de verstrekking van een hypotheek. Met name net na de crisis waren zij ontzettend streng, maar daar lijkt nu een einde aan te komen. Inmiddels geeft de helft van de banken aan soepeler om te gaan met de criteria. Op die manier willen ze meer mensen de kans bieden een eigen woning te kopen en te financieren.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.