Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Nationale Hypotheek Garantie versoepelt de aanvraageisen: geen ORV meer

Nationale Hypotheek Garantie versoepelt de aanvraageisen: geen ORV meer
9 nov 2017

Geen verplichte overlijdensrisicoverzekering meer

Dat maakte het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) bekend, de instantie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de NHG. Bovendien verhoogt de WEW de maximale hypotheek om nog voor NHG in aanmerking te komen, tot een bedrag van €265.000. Dat is acht procent meer dan dit jaar, zodat meer mensen hier gebruik van kunnen maken. Investeert een huizenkoper maximaal in energiebesparende maatregelen? Dan kan de maximale NHG-hypotheek zelfs oplopen naar €280.900. Het is dan belangrijk dat het extra bedrag wordt gebruikt voor een HR-ketel, isolatie in de woning, zonnecellen of het gebruik van HR++-glas in het huis. De overheid wil op die manier stimuleren dat meer huizenkopers duurzame keuzes maken.

Oversluiten naar een NHG-hypotheek

Het is vanaf 1 januari 2018 niet meer nodig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten om aan de voorwaarden te voldoen. Ook niet als er sprake is van een hypotheek voor meer dan 80 procent van de marktwaarde van de woning. Verder wordt het vanaf 2018 mogelijk om een bestaande hypotheek over te sluiten naar een NHG-hypotheek. Klanten die dat wensen kunnen dit alleen doen als de nieuwe hypotheek voor hen gunstiger uitpakt dan de bestaande. Bijvoorbeeld dankzij een lagere rente, waardoor de maandlasten voor de woning omlaag kunnen. Wel dienen ze 1 procent aan kosten te betalen over het te financieren bedrag. Zij moeten wat dat betreft een investering doen om gebruik te kunnen maken van de NHG-hypotheek.

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan huizenkopers diverse voordelen bieden. Hiervoor dienen ze wel aan de eisen te voldoen en betalen ze bovendien 1 procent van de financieringssom aan kosten. Vanaf 1 januari 2018 worden de eisen iets minder streng. Het is vanaf dat moment niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.