Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Nog nooit zoveel woningen verkocht als in 2017

Nog nooit zoveel woningen verkocht als in 2017
11 nov 2017

Stijging van de gemiddelde verkoopprijs

Niet alleen het aantal transacties loopt al een tijdje op, ook de gemiddelde prijzen van woningen zitten weer in de lift. De stijging zal dit jaar naar verwachting 7,5 procent bedragen. Dat betekent dat woningen gemiddeld genomen zo’n €262.000 waard zullen zijn. Met name woningen in de Randstad zijn over het algemeen wat meer waard, met minder dure huizen in de rest van Nederland. Met name appartementen stijgen snel in waarde, terwijl vrijstaande woningen en grotere huizen minder grote stijgingen laten zien.

Recordaantal transacties op de woning

Met het aantal verkopen op de woningmarkt gaat het nog een stuk harder. Na 9 maanden in 2017 is er sprake van een plus van 14 procent, ten opzichte van vorig jaar. Dat betekent dat het aantal verkopen dit jaar tussen de 235.000 en 240.000 uit zal komen. Dat is een absoluut historisch record. Er werden in een jaar tijd nog nooit zoveel woningen verkocht. Het geeft goed aan dat er onder kopers de drang heerst om nu een nieuw huis te kopen. Bijvoorbeeld om de grootste prijsstijgingen nog (net) voor te kunnen zijn. Ondertussen kan dit betekenen dat er over een tijdje te weinig woningen zullen zijn om iedereen plaats te bieden. De woningvoorraad neemt snel af en woningen staan bovendien veel korter te koop. Dat lijkt gunstig voor huizenbezitters die willen verkopen, maar is lastig voor mensen die een huis willen kopen.

Het aantal verkochte woningen kan dit jaar uitkomen op een absoluut historisch record. Nooit eerder werden er in een jaar tijd zoveel woningen verkocht. Daardoor neemt het aanbod aan woningen snel af, net als de gemiddelde verkooptijd. Het betekent in de praktijk dat het voor huizenkopers lastiger wordt om een woning te bemachtigen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.