Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Klein aantal eigenaren bezit groot deel woningmarkt Amsterdam

Klein aantal eigenaren bezit groot deel woningmarkt Amsterdam
13 nov 2017

Ondernemers en vermogende families

Het blijken vooral ondernemers en vermogende families te zijn die veel van het vastgoed in de hoofdstad in handen hebben. Daarnaast is er sprake van een aantal professionele beleggers, huisjesmelkers, pensioenfondsen en een lid van de koninklijke familie. Samen hebben ze veel woningen en bedrijfspanden in handen. Dat is uiteraard hun goedrecht, maar kan ondertussen ook starters in de weg zitten. Die hebben moeite om een eigen woning te kopen en zien zich genoodzaakt om voor flinke bedragen per maand te gaan huren. Het onderzoek door het Parool wijst bijvoorbeeld uit dat een aantal bv’s soms zelfs duizenden woningen beheert, waardoor de concentratie op dat gebied nog groter is dan bij de particulieren.

Tot 500 adressen bij een vastgoedbezitter

De grootste particuliere eigenaar van veel vastgoed in Amsterdam heeft meer dan 500 adressen in zijn bezit. Dat betekent dat er zo’n 100 miljoen euro aan waarde bij één eigenaar zit. Die maakt het daarmee veel starters lastig, net als anderen die graag een huis willen kopen in de hoofdstad. Het aanbod is schaars en door de particuliere beleggers en bv’s gaan de huizen er als warme broodjes over de toonbank. Het ligt er uiteraard vooral aan dat er veel geld te verdienen valt met de huizen in de stad. Volgens het Parool gaat dat helaas ten koste van Amsterdam als vestigingsplaats. Nu meer mensen moeite hebben om er een huis te kopen wijken zij uit naar andere plaatsen in de omgeving.

Een opvallend klein aantal eigenaren bezit een groot deel van de woningmarkt in Amsterdam. Het gaat om zo’n 20 particulieren, die samen enkele duizenden woningen bezitten. Woningen en bedrijfspanden, waarmee ze veel vastgoed in de stad in handen hebben. Parool deed daar onderzoek naar en kwam tot opvallende inzichten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.