Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Erkende Hypotheekadviseurs niet blij met kennis- en ervaringstoets

Erkende Hypotheekadviseurs niet blij met kennis- en ervaringstoets
18 nov 2017

Complete hypotheekproducten

Volgens de vereniging is een hypotheek een typisch complex financieel product. Een ieder die z’n rijbewijs haalt is niet meteen net zo goed als Max Verstappen op het circuit. Het is belangrijk om er een specialist bij te halen die goed kijkt naar de hypotheek. Voor op de korte en de lange termijn, met alle voordelen en nadelen die eraan zitten. Het klopt volgens de vereniging dat de annuïtaire en lineaire hypotheek eigenlijk de enige overgebleven keuzes zijn, maar dat maakt het niet per sé eenvoudig. Juist binnen die vormen is het belangrijk om bijvoorbeeld in kaart te brengen of de netto maandlasten ieder jaar zullen toenemen. Of hoe een annuïtaire hypotheek een goed alternatief kan zijn. En wat het kan betekenen om op termijn extra af te lossen en een rente-opslag te laten schrappen. Zaken waar veel consumenten zich niet goed bewust van zijn.

Gevaarlijke Execution Only hypotheken

Volgens de vereniging is met name de kennis- en ervaringstoets voor een Execution Only hypotheek een lachertje. Consumenten moeten aan de hand van een aantal vragen ‘laten blijken’ of ze voldoende kennis hebben van hypotheken. Voldoende kennis om te begrijpen waar de adviseur het over heeft, maar absoluut niet te vergelijken met de WFT-opleiding die adviseurs hoe dan ook moeten volgen. Het is volgens de vereniging niet terecht om consumenten te laten geloven dat ze aan de hand van die test hetzelfde niveau kunnen bereiken. Waardoor de hypotheek zonder advies volgens de vereniging een gevaarlijke keuze betreft.

‘Een farce’ noemen ze het, de Erkend Hypotheekadviseurs in Nederland. Ze zijn bij monde van de Nederlandse Vereniging van Erkend Hypothecair Planners (NVHP) niet blij met de toets die consumenten het idee geeft dat ze voldoende kennis hebben van hypotheken. Consumenten spelen in de Champions League, terwijl ze op een trainingsveldje oefenen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.