Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Starters laten als enige daling hypotheekaanvragen zien

Starters laten als enige daling hypotheekaanvragen zien
21 nov 2017

Hoge prijzen zitten starters in de weg

Het zijn met name de hoge prijzen die veel starters in de weg zitten. De gemiddelde hypotheek bedroeg in het derde kwartaal €287.000. Dat is een stuk hoger dan een jaar geleden. Sterker nog, het bedrag was nog nooit eerder zo hoog. Het betekent voor met name starters dat zij een hoog inkomen nodig hebben. Bovendien hebben starters te maken met de noodzaak om eigen geld mee te nemen. Om de woning in te richten en de kosten koper te kunnen betalen. Het zijn verschillende situaties die er samen voor zorgen dat starters het moeilijk hebben. Zij kunnen lastig een woning vinden, vooral op het moment dat ze nog niet vee eigen geld te besteden hebben.

Lastig in de grote steden

Vooral in de grote steden lukt het starters niet goed om een eigen woning te kopen. Ze hebben vaak tot €200.000 te besteden. Dat was een paar jaar geleden voldoende om een aantrekkelijke woning te vinden. Inmiddels lukt het in Amsterdam niet meer om een woning voor dat bedrag te kopen. Het aantal woningen verkocht tot dat bedrag daalde daar met 70 procent. In Utrecht was er sprake van een daling van 40 procent en in Rotterdam en Den Haag nam het aandeel ‘goedkope woningen’ met 30 procent af. Het is voor starters te hopen dat de woningmarkt hen de komende jaren wat meer gezind zal zijn.

Starters hebben het al een paar jaar moeilijk om een hypotheek aan te vragen. Dat lijkt de laatste tijd niet bepaald gemakkelijker te worden. Het aantal aanvragen door starters daalde met 7 procent. Terwijl andere groepen juist meer hypotheken aanvroegen en zorgden voor doorstroming op de woningmarkt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.