Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Nederlandse belegger wil vooral de hypotheek aflossen

Nederlandse belegger wil vooral de hypotheek aflossen
23 nov 2017

Beleggen bij aflossingsvrije hypotheek

Mensen met een aflossingsvrije hypotheek dienen die aan het eind van de looptijd af te lossen. Of een nieuwe hypotheek af te sluiten. Met name de groep die dan (bijna) met pensioen is zal niet in alle gevallen weer een hypotheek kunnen afsluiten. Of niet voor het volledige bedrag dat zij nodig hebben om de woning opnieuw te kunnen financieren. Het is dan belangrijk dat er andere middelen beschikbaar zijn voor de aflossing, bijvoorbeeld uit beleggingen. Het is wat dat betreft niet vreemd dat veel Nederlanders de beleggingen gebruiken om te kunnen aflossen op de hypotheek. Ook al zijn Nederlanders daarmee anders dan veel andere Europeanen. De Nederlandse hypotheekschuld is relatief hoog en met name bij een aflossingsvrije variant moet er voldoende ander kapitaal beschikbaar komen.

Behoudende verwachtingen over rendement

Opvallend is aan de andere kant wel dat Nederlandse beleggers een ander verwachtingspatroon hebben over hun beleggingen. Ze verwachten over de komende 5 jaar een gemiddeld rendement van 8,5 procent. Dat is hoog, maar niet zo hoog als de verwachting van 10,2 procent die andere beleggers in Europa hebben. Hoe het komt dat Nederlandse beleggers wat meer terughoudend zijn is niet helemaal duidelijk. Mogelijk heeft het ermee te maken dat ze iets minder risico willen nemen, om de hypotheek af te kunnen lossen. Vooral als het moment van aflossen dichterbij komt is het belangrijk om niet langer alles op het spel te zetten.

De Nederlandse belegger lijkt vooral tot doel te hebben om de (aflossingsvrije) hypotheek af te lossen. Dat is een andere doelstelling dan veel andere Europese beleggers. Het lijkt voort te komen uit het grote aantal aflossingsvrije hypotheken dat er in de jaren ’90 van de vorige eeuw werd afgesloten.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online