Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Het is aan makelaars om kritischer te zijn bij verkopen

Het is aan makelaars om kritischer te zijn bij verkopen
25 nov 2017

VvE en bouwkundig rapport

Sommige makelaars bieden appartementen aan zonder actieve VvE of letten er als aankoopmakelaar niet goed op of deze actief is. Dat kan tot problemen leiden voor de koper. Die actieve vereniging is belangrijk, bijvoorbeeld om te voorkomen dat er financiële problemen ontstaan op het moment dat er iets met het pand aan de hand is. Bovendien lijken niet alle makelaars aan te geven hoe belangrijk een bouwkundige rapport is. Met name in Amsterdam en Utrecht wordt het steeds gebruikelijker om dit niet meer op te laten stellen. Ook niet bij oudere woningen, waar veel aan kan mankeren. Zonder bouwkundig rapport weten kopers soms niet waar ze aan beginnen, terwijl het de makelaar zou moeten zijn die daarvoor waarschuwt. Om verkeerde aankopen te voorkomen of om vervelende verrassingen voor te kunnen zijn.

Funderingsproblemen en restschulden

Met name bij oudere woningen in specifiek in Rotterdam is er bijvoorbeeld vaak sprake van funderingsproblemen. Per woonwijk is aangegeven waar de problemen het grootst zijn, waardoor makelaars daar rekening mee zouden kunnen houden. Een onderzoek daar naar is kostbaar en kost veel tijd. Het lijkt erop dat makelaars er daarom soms voor kiezen om daar niet teveel aandacht aan te besteden. Verkopend of aankopend, waardoor in de beide gevallen de koper de dupe zal zijn. Het lijkt aan de makelaars om net als een paar jaar geleden weer meer tijd te steden in de aankoop en verkoop, zodat dit de koper op de woningmarkt weer ten goede zal komen.

Makelaars spelen een belangrijke rol op de woningmarkt. Ze hebben als aankoopmakelaar bijvoorbeeld de taak om kopers te begeleiden bij hun aankoop. Nu het goed gaat op de woningmarkt gaan sommige makelaars daar gemakkelijker mee om. Ze blijken onvoldoende kritisch op aankopen, waardoor kopers niet altijd de beste service ontvangen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.