Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Vrijstelling eigenwoningforfait op termijn alsnog onhoudbaar

Vrijstelling eigenwoningforfait op termijn alsnog onhoudbaar
27 nov 2017

”Rare bonus voor huiseigenaren”

Volgens staatssecretaris Snel is de vrijstelling van het eigenwoningforfait een “rare” bonus voor huiseigenaren. Hij is van mening dat de bonus voor het aflossen van de hypotheek er eigenlijk niet zou moeten zijn. Het is volgens hem een vorm van vermogen, waarover belasting geheven zou moeten worden. Immers, iemand heeft een eigen woning, die bij verkoop een aardig kapitaal kan opleveren. Dat kapitaal aan spaargeld zou belast worden, dus het is volgens Snel belangrijk om dit ook te doen als het geld in stenen zit. Hier zijn huizenkopers en verschillende analisten het echter niet mee eens. Zij wijzen erop dat het met dat kapitaal in stenen niet mogelijk is om een brood te kopen. Het is daardoor een ander type vermogen dan wanneer iemand het op de spaarrekening heeft staan.

Onhoudbaar op de lange termijn

Volgens de staatssecretaris is de bonus voor het aflossen van de hypotheek op de lange termijn onhoudbaar. Als die nu kan blijven bestaan zou daar in de toekomst waarschijnlijk alsnog verandering in komen. Het lijkt er wat dat betreft op dat de overheid er al mee bezig is om dit op termijn toch nog te kunnen aanpassen. Op die manier is het mogelijk om nu alvast te wennen aan het idee. De overheid hoopt daarmee meer inkomsten uit afgeloste woningen te kunnen genereren, met name omdat nieuwe hypotheken sinds 2013 verplicht moeten worden afgelost.

Er ontstond veel discussie over het afschaffen van de vrijstelling voor het eigenwoningforfait. Op basis van de Wet Hillen hoeven huiseigenaren die hun hypotheek bijna of helemaal hebben afgelost geen eigenwoningforfait te betalen. Het is een bonus voor huizenbezitters, waarmee het aantrekkelijk wordt om de hypotheek helemaal af te lossen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.