Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Tweede Kamer wil oversluiten hypotheek in stappen mogelijk maken

Tweede Kamer wil oversluiten hypotheek in stappen mogelijk maken
28 nov 2017

De Tweede Kamer is van mening dat staatssecretaris van Financiën Menno Stel het beter mogelijk moet maken dat huizenbezitters hun hypotheek in stappen oversluiten. Om gebruik te maken van de lage hypotheekrente van dit moment, zonder een hoge boete te betalen voor het extra aflossen. Via de maximale vrije aflossing per jaar.

Gedeeltelijk boetevrij aflossen

Veel hypotheken stellen voorwaarden over het maximaal af te lossen bedrag per jaar, zonder dat daar een boete tegenover komt te staan. Bij hogere aflossingen in een (kalender)jaar is er sprake van een boete rente. Die vrije aflossing bedraagt vaak 10 - 20 procent van de hoofdsom. Het betekent in de praktijk dat huiseigenaren in 5 - 10 jaar heel hun hypotheek boetevrij zouden kunnen oversluiten. Tenminste, als ze dat in stappen kunnen doen. En dat is waar de Tweede Kamer nu werk van wil laten maken. Om ervoor te zorgen dat het voor iedereen mogelijk wordt om stapsgewijs over te gaan op een goedkopere hypotheek.

Tegenwerking door de banken

De banken lijken niet enthousiast om dit mogelijk te maken. Ze bieden slechts beperkte mogelijkheden tot boetevrij aflossen, zodat ze een boeterente kunnen berekenen bij grotere bedragen. De overheid wil daar nu verandering in brengen, door de wettelijke mogelijkheden aan te passen. Het ging oorspronkelijk om een idee van het CDA. Die zorgde er vanuit de kamer voor dat er een voorstel naar voren kwam, waar nu een meerderheid van de Tweede Kamer het mee eens is. Zij is van mening dat het van belang is de consument de maximale mogelijkheden te bieden om te profiteren van de lage hypotheekrente van dit moment.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.