Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Annuïtaire hypotheek blijkt niet altijd de beste keuze

Annuïtaire hypotheek blijkt niet altijd de beste keuze
30 nov 2017

Sinds de aanscherping van de hypotheekregels per 2013 hebben huiseigenaren minder keuze uit hypotheekvormen, als ze in aanmerking willen komen voor hypotheekrenteaftrek. Kort gezegd hebben ze de keuze uit een annuïtaire of een lineaire hypotheek. Dat betekent 100 procent aflossen in maximaal 30 jaar tijd.

Annuïtair of lineair aflossen

De manier van aflossen verschilt. Bij een annuïtaire hypotheek is er sprake van een vast bruto maandbedrag. Dat bestaat uit rente en aflossing. De rentebetalingen nemen af (en dus ook het voordeel van de hypotheekrenteaftrek), terwijl de aflossingen toenemen. De andere optie is een lineaire hypotheek. Er is dan sprake van gelijkblijvende aflossingen, terwijl de rentebetalingen afnemen. Veel mensen kiezen haast automatisch voor de annuïtaire hypotheek. Terwijl een lineaire hypotheek bij een relatief hoog inkomen voor starters een goed alternatief kan zijn. Het is de moeite waard om de beide mogelijkheden met elkaar te vergelijken. De levensfase, kosten en toekomstige kosten zouden een grotere rol moeten spelen bij de keuze voor een hypotheek. Het is op die manier mogelijk om daar een goede keuze in te maken. Goed voor nu en goed voor de toekomst.

Advies van een onafhankelijke adviseur

Veel mensen vinden het lastig om de verschillen van een annuïtaire hypotheek en een lineaire hypotheek te zien. Laat staan om die goed te beoordelen, over een periode van maximaal 30 jaar. Het is een typische klus voor de onafhankelijk hypotheekadviseur. Die kan aangeven wat de mogelijkheden zijn en hoe die van elkaar verschillen. Het resultaat is een duidelijk advies, op basis waarvan de consument een keuze kan maken. Voor de bekende annuïtaire hypotheek met een vast bruto bedrag per maand aan woonlasten. Of voor de lineaire hypotheek, met de relatief hoogste lasten tijdens de eerste maanden en jaren.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online