Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hoogste gemiddelde hypotheek levert geen gevaar op

Hoogste gemiddelde hypotheek levert geen gevaar op
2 dec 2017

Recordbedrag voor gemiddelde hypotheek

De gemiddelde hypotheek in Nederland bedraagt inmiddels 287.000 euro. Dat is een fors bedrag, zelfs als daar een woning tegenover staat. Toch is het volgens analisten geen probleem dat de gemiddelde hypotheeksom de laatste tijd oploopt. Het klopt dat we in Nederland een relatief hoge schuldenberg hebben. Daar staat aan de andere kant tegenover dat onze pensioenpotten enorm vol zitten. En dat we een uitstekende betalingsmoraal hebben. Nederlanders staan erom bekend dat ze hun hypotheek netjes betalen, zelfs als er nauwelijks geld is voor andere zaken. Wat dat betreft lijken de banken en andere geldverstrekkers zich voorlopig geen zorgen te hoeven maken. Het klopt dat de gemiddelde hypotheek de laatste tijd flink hoger werd, maar daar hoeft geen gevaar in te zitten. Nederlanders betalen hun hypotheek netjes. Er staat een hoge waarde van de woningen tegenover en uiteindelijk zijn er zelfs nog de uitgebreide pensioenpotten.

Veilige hypotheekmarkt met goede betalingsmoraal

Wat dat betreft is er in Nederland ondanks de hoge gemiddelde hypotheek sprake van een veilige hypotheekmarkt. Waar de verschillende banken en andere geldverstrekkers zich voorlopig geen zorgen over hoeven te maken. Zij kunnen er vanuit gaan dat de hypotheeklasten netjes voldaan worden. De kans is bovendien groot dat de gemiddelde hypotheeksom de komende jaren nog wat verder toe zal nemen. Het is nog steeds mogelijk om 100 procent van de waarde van een woning te lenen en de prijzen van woningen stijgen nog altijd verder. Pas wanneer de leenmogelijkheden verder worden beperkt is de kans groot dat het gemiddelde bedrag per hypotheek zal afnemen.

De gemiddelde hypotheek in Nederland was nog niet eerder zo hoog. Ook niet voor de crisis, toen de bomen tot in de hemel leken te groeien. De waarde van woningen liep hoog op, maar niet snel als nu het geval is. Waardoor relatief veel mensen een hoge hypotheek nemen, om de kosten te kunnen voldoen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online