Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Voorstanders van aflosboete snappen niet waarom woning gratis moet zijn

Voorstanders van aflosboete snappen niet waarom woning gratis moet zijn
27 nov 2017

Boete voor volledig afgeloste hypotheek

Volgens de tegenstanders van de afschaffing is er sprake van een boete op aflossen. Iemand die de hypotheek helemaal heeft afgelost moet in de vorm van eigenwoningforfait belasting over de eigen woning betalen. Voorstanders wijzen er aan de andere kant op dat een eigen woning wat hen betreft niet gratis hoeft te zijn. En dat ook andere huiseigenaren dit forfait betalen. Zij kunnen daar aan de andere kant echter de hypotheekrenteaftrek tegenover zetten. Daardoor valt het in de praktijk niet op dat ze de kosten maken. Pas zodra de hypotheek is afgelost gaat dit opvallen. Op dat moment is er immers geen aftrek meer beschikbaar om daar tegenover te zetten. Er is wat dat betreft geen sprake van een boete, maar het verdwijnen van een voordeel.

Vermogen in de eigen woning

Volgens de voorstanders hebben mensen die hun huis hebben afgelost een enorm vermogen in de eigen woning. Indien ze dat op een bankrekening zouden zetten of in aandelen zouden steken zouden ze daar belasting over moeten betalen. Voorstanders begrijpen daarom niet waarom kapitaal in de eigen woning niet belast zou mogen worden. Het is volgens hen volkomen normaal dat daar kosten mee gemoeid zijn. In de vorm van een belasting, over het vergaarde vermogen dat er beschikbaar is. Het laatste woord lijkt er voorlopig nog niet over gesproken, waardoor de afschaffing de komende tijd boven de markt zal blijven hangen.

Er is de laatste tijd veel discussie over het afschaffen van de Wet Hillen. Die zorgt ervoor dat een ieder met een afgeloste hypotheek geen eigenwoningforfait hoeft te betalen. Dat voordeel verdwijnt. Tegenstanders spreken van een aflosboete. Voorstanders vinden niet dat een eigen afgeloste woning gratis moet zijn.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online