Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Stapsgewijs hypotheek oversluiten zonder boete: nu nog toekomstmuziek

Stapsgewijs hypotheek oversluiten zonder boete: nu nog toekomstmuziek
7 dec 2017

Iedereen die circa 5 jaar geleden een hypotheek afsloot betaalt nog een relatief hoge rente. De rente zakte sinds die tijd. Mensen die daar alsnog van willen profiteren betalen een boeterente bij afsluiten of hoge kosten bij middelen. Toch moet dat anders kunnen, door de hypotheek in stappen over te sluiten. Zonder boete.

10 tot 20 procent per jaar

Het is nu nog toekomstmuziek, maar verschillende politieke partijen willen werken aan de mogelijkheden om hier iets aan te doen. Ze pleiten ervoor om een hypotheek in delen over te kunnen sluiten. Binnen de ruimte die hypotheeknemers jaarlijks hebben om boetevrij af te kunnen lossen. Dat is standaard 10 - 20 procent van de hoofdsom van een hypotheek. Dit maakt het mogelijk om de hypotheek in een periode van 5 - 10 jaar over te sluiten naar een andere aanbieder. Zonder dat er sprake is van een boeterente, vanwege volledig aflossen. En zonder dat er sprake is van kosten voor de rentemiddeling. Het is praktisch nog niet mogelijk, maar daar wil de overheid mogelijk verandering in brengen.

Geen boeterente bij oversluiten

Om de boeterente bij afsluiten te voorkomen is het belangrijk om binnen de grenzen van de voorwaarden te blijven. Het is nu nog niet mogelijk om de hypotheek met 10 - 20 procent per jaar over te sluiten. Het is alleen pas mogelijk om de hypotheek voor die percentages af te lossen. Dat betekent echter dat er veel spaargeld beschikbaar moet zijn, om van de hypotheek af te kunnen komen. Met gedeeltelijk oversluiten is dat niet nodig. Immers, consumenten sluiten de 10 - 20 procent van de hoofdsom dan gewoon weer af bij een andere (goedkopere) hypotheekverstrekker.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.