Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Kwart van de kopers zag koop in gevaar komen door trage hypotheek

Kwart van de kopers zag koop in gevaar komen door trage hypotheek
5 dec 2017

Financieringsvoorbehoud niet lang genoeg

Het financieringsvoorbehoud geldt vaak voor 6 weken. In die periode moet de bank een hypotheekofferte uitbrengen, zodat een koper na kan gaan of het plaatje financieel haalbaar is. Om alsnog van de koop af te kunnen zien is er een afwijzingsbrief van de bank nodig. Het uitblijven van een hypotheekofferte is wat dat betreft niet voldoende om de koop niet door te laten gaan. Dat betekent in de praktijk dat sommige kopers niet meer terug konden vallen op het voorbehoud. Terwijl zij op dat moment nog geen goedkeuring van de bank hadden, door middel van een hypotheekofferte. Het geeft aan hoe lang het bij sommige banken kan duren. Vooral aan het eind van het jaar is het vaak druk. Consumenten doen er wat dat betreft verstandig aan tijdig in gesprek te gaan met een onafhankelijk hypotheekadviseur.

NIBC krijgt de zwarte piet

Vooral bij NIBC bleken de problemen groot. De bank zelf wil het beeld dat Kassa schetst echter graag nuanceren. Volgens de bank is er sprake van een klein deel van de aanvragen, waarbij er vertraging is opgelopen. De meetmethode van Kassa heeft ertoe geleid dat er een verkeerd beeld is ontstaan, vanwege de selectie van specifieke aanvragen. De bank zelf geeft aan dat de gemiddelde doorlooptijd van een hypotheekaanvraag 33 dagen betreft. Dat is ruim binnen de norm, waardoor consumenten daarmee geen problemen zouden hoeven ervaren.

Bijna een kwart van de kopers van een huis zag de koop in gevaar komen, omdat de bank niet snel genoeg was met de hypotheekofferte. Daardoor verliep bijvoorbeeld het financieringsvoorbehoud of dreigde de verkoper met een ander in zee te gaan. Vooral bij NIBC waren de problemen groot, al wil de bank dat zelf graag nuanceren.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.