Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheek meenemen naar een nieuw huis niet altijd de beste keuze

Hypotheek meenemen naar een nieuw huis niet altijd de beste keuze
9 dec 2017

Het is voor veel mensen gebruikelijk om tijdens een verhuizing ook de hypotheek mee te nemen naar een volgende woning. Veel banken bieden die mogelijkheid, op basis van een verhuisregeling. Vooral bij hypotheken van voor 2013 hoeft dat niet automatisch de beste keuze te zijn. Vereniging Eigen Huis waarschuwt huizenkopers daar goed naar te kijken.

Niet aflossen en stijgende rente

Een hypotheek van voor 2013 kan aflossingsvrij zijn. Inmiddels is dat niet meer toegestaan, omdat alle nieuwe hypotheken in maximaal 30 jaar tijd afgelost dienen te worden. Een hypotheek zonder die verplichting tot aflossen lijkt interessant, maar kan ook risico met zich meebrengen. Het betekent bijvoorbeeld dat de rente bij een stijgende beweging veel invloed zal hebben op de maandlasten. Bovendien is het belangrijk om aan het eind van de looptijd de hypotheek alsnog te kunnen aflossen. Of een nieuwe hypotheek af te sluiten, iets dat lastig kan blijken bij een klein pensioen. Volgens de Vereniging Eigen Huis is het daarom verstandig om nu alvast te gaan aflossen. En de hypotheek van de vorige woning daarom niet 1-op-1 mee te nemen naar het nieuwe huis. Ook al betekent dit stijgende maandlasten, vanwege de aflossingen die er plaats gaan vinden.

Goed kijken naar de maandlasten

Volgens de Vereniging Eigen Huis kunnen huizenkopers het best kijken naar de maandlasten die ze betalen. En ervoor zorgen dat ze een combinatie van rentebetalingen en aflossingen vinden, die past binnen het budget per maand. Op die manier ontstaat er een gezonde hypotheek, zowel voor nu als in de toekomst. Het kan er in de praktijk op neerkomen dat de maandlasten toenemen. Aan de andere kant neemt het risico van een stijgende rente af en is het na de looptijd niet nodig om alsnog de hypotheek af te lossen. Voor veel mensen een geruststellende gedachte.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online