Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Uitzondering voor starters: toch hogere hypotheek in 2018

Uitzondering voor starters: toch hogere hypotheek in 2018
12 dec 2017

Met NHG hogere maximale hypotheek

De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie gaan minister Ollongren van Wonen vragen om een uitzondering te maken voor starters. Indien zij gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mogen ze maximaal 101 procent van de waarde van de woning blijven lenen. Dat betekent dat ze bij een woning met een waarde van €265.000 nog €2.650 meer mogen blijven lenen dan niet-starters of woningkopers die geen gebruik maken van de NHG. Het betekent in de praktijk dat ze de kosten voor NHG (1 procent van de koopsom) mee kunnen financieren. Dat moet het voor starters gemakkelijker maken om een eigen woning te kopen op de woningmarkt.

Rust voor starter op woningmarkt

De regeringspartijen willen er vooral voor zorgen dat de voor de starter rust ontstaat op de woningmarkt. De laatste jaren blijkt het steeds lastiger om als starter een woning te kopen. Daardoor ontstaan er lastige situaties voor startende kopers, mede omdat zij vaak niet de mogelijkheid hebben zomaar een huis te huren. Ze verdienen teveel voor sociale huur en het aantal woningen in de vrije sector is schaars. Tegelijkertijd kunnen ze niet altijd een hypotheek krijgen, omdat ze te weinig eigen middelen hebben. De verhoogde leennorm van 101 procent moet enige uitkomst bieden, al lijkt het geen wonderen te kunnen verrichten.

De leennormen worden ieder jaar een beetje strenger, waardoor de maximale hypotheek steeds verder afneemt. Jaren terug was het nog mogelijk flink boven de waarde van de woning te lenen, maar dat kan allang niet meer. Vanaf 2018 is het nog maar mogelijk om maximaal 100 procent van de waarde te lenen. Behalve voor starters.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.