Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Nieuw akkoord met regels voor banken kan hypotheek duurder maken

Nieuw akkoord met regels voor banken kan hypotheek duurder maken
14 dec 2017

Wegen van risico’s en buffer van de bank

De nieuwe regels voor banken moeten ervoor gaan zorgen dat de banken meer geld in kas houden. Het gaat om een Europees akkoord dat wed gesloten in Brussel. Banken mochten altijd zelf bepalen hoeveel geld ze achter de hand houden om de risico’s te kunnen dragen. Voortaan moet dat minimaal 72,5 procent van de internationale standaard zijn. De banken moeten daarmee aan nieuwe regels gaan voldoen, die ervoor zorgt dat er in Nederland zo’n 14 miljard euro bij moet. Geld dat de banken niet kunnen uitlenen, waardoor het niet lukt om daar rendement mee te maken. Banken in Nederland waarschuwen daarom dat het nieuwe akkoord hypotheken duurder zou kunnen maken, waardoor het dan consumenten zijn die de rekening betalen.

Meer geld in kas: hogere kosten voor de consument

Zodra de banken meer geld in kas moeten houden betekent dit dat ze minder geld kunnen gebruiken om rendement mee te maken. Het ‘kost’ ze op die manier geld, vanwege gemiste inkomsten. Dat geld moet ondertussen wel ergens vandaan komen, waardoor het niet is uitgesloten dat hypotheken duurder zullen worden. Op die manier betalen consumenten uiteindelijk de rekening voor de nieuwe regels die Europa heeft vastgesteld. Met name de Rabobank is er niet blij mee. De bank snapt dat we Europees zoeken naar meer stabiliteit, maar vindt het ook belangrijk dat we de situatie per land bekijken. De woningmarkt en hypotheekmarkt in Nederland zijn niet te vergelijken met die in andere Europese landen.

“Absurd en irrationeel” was de reactie van de Rabobank enkele maanden terug, als reactie op nieuwe plannen voor de woningmarkt. Om de banken aan strengere regels te houden, die moeten voorkomen dat er weer een kredietcrisis kan ontstaan. De regels lijken er toch te gaan komen, waardoor hypotheken wel eens duurder zouden kunnen worden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.