Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Aflossen in 2018: is dat een goed idee?

Aflossen in 2018: is dat een goed idee?
16 dec 2017

Voorwaarden bij aflossen op de hypotheek

Het is in algemene zin verstandig om eerst goed te kijken naar de regels en richtlijnen die er gelden voor het aflossen van de hypotheek. Vaak is het mogelijk om maximaal 10 - 20 procent per jaar af te lossen, zonder boeterente. Ten opzichte van de hoofdsom van de hypotheek. Bij een hypotheek van €250.000 is het dan dus mogelijk om €25.000 - €50.000 per jaar af te lossen. Boven dat bedrag kan er sprake zijn van een boeterente, waardoor het extra aflossen kosten met zich meebrengt. Het is verstandig om binnen de jaarlijkse ruimte extra af te lossen, met middelen die niet direct nodig zijn voor de overige uitgaven.

Lagere maandlasten dankzij de aflossing

Het voordeel van extra aflossen in 2018 is dat de maandlasten er meteen lager van worden. En heeft u een hypotheek zonder NHG? Dan bestaat de kans dat aflossingen op de hypotheek u een lagere risico-opslag opleveren. Het is verstandig om daarmee te overleggen met een onafhankelijk hypotheekadviseur. Die kan goed aangeven wat de mogelijkheden zijn, welke voordelen het oplevert en hoeveel u het best kunt aflossen. Op die manier kunt u ook in 2018 weer kritisch kijken naar de hypotheek, om er daarmee voor te zorgen dat u er weer een jaar tegenaan kunt.

Het is verstandig om af en toe kritisch naar de hypotheek te kijken. Bijvoorbeeld om na te gaan of het verstandig is om daarop (extra) af te lossen. Vooral bij een aflossingsvrije hypotheek kan het de moeite waard zijn om alvast betalingen te doen. Waardoor de af te lossen schuld aan het eind van de looptijd iets lager zal uitvallen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.