Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Duokoop moet starter helpen: huis kopen zonder de grond

Duokoop moet starter helpen: huis kopen zonder de grond
18 dec 2017

Huur voor de grond: canon

Het betekent in de praktijk dat een starter eigenaar wordt van de woning en daarvoor een hypotheek kan afsluiten. Tegelijkertijd wordt er een contract afgesloten om de grond onder de woning te pachten van Duokoop. Het is een soort huur voor de grond, terwijl de woning wel eigendom is. Het is een constructie die we kennen uit het verleden, waarbij gemeenten de grond niet wilden verkopen. Er werd dan een constructie op basis van erfpacht opgezet. Volgens de initiatiefnemers kan het starters helpen toch een woning te kopen. Met een inkomen van €35.000 per jaar is het lastig een complete woning en de grond te financieren. Zonder de grond lukt dat wel, waardoor het ook in deze tijd mogelijk is om een eigen huis te kopen.

Een miljard beschikbaar voor starters

Er is in totaal een miljard euro beschikbaar vanuit een fonds, dat Duokoop mogelijk moet gaan maken. Dit moet ervoor zorgen dat zo’n 12.000 - 14.000 starters een eigen woning kunnen kopen, waarbij ze de grond niet mee hoeven te financieren. Ze kunnen zich in plaats daarvan richten tot de woning zelf. Of het uiteindelijk mogelijk is om ook de grond over te nemen en de hypotheek te verhogen is nog niet goed duidelijk. Voorlopig lijkt het erop dat starters de canon (huur) voor de grond gaan betalen. Als aanvulling op de maandlasten voor de gefinancierde woning, waardoor het toch lukt om nu alvast een eigen woning te kopen.

Starters hebben moeite om een huis te kopen. De prijzen stijgen, terwijl de normen om geld te lenen aan de andere kant steeds strenger worden. Daarom worden er nieuwe initiatieven gestart, bijvoorbeeld in de vorm van Duokoop. De starter koopt dan de woning, zonder de grond eronder. Die wordt gekocht door Duokoop, en op basis van erfpacht aangeboden.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online