Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheek leidt onder leaseauto, studieschuld en abonnement

Hypotheek leidt onder leaseauto, studieschuld en abonnement
19 dec 2017

Waarschuwing bij aankoop of afsluiten

Sinds enige tijd is zelfs het mobieletelefoonabonnement van invloed op de maximale hypotheek. Dat heeft te maken met het feit dat het abonnement als een schuld geregistreerd wordt bij het BKR. Dit betekent dat consumenten ondertussen minder mogelijkheden hebben om een hypotheek af te sluiten. Ook de leaseauto kan van grote invloed zijn, net als een eventuele studieschuld. Het zijn allemaal kredieten en uitgaven die van invloed zijn op de betalingscapaciteit van een woning. Volgens onafhankelijke hypotheekadviseurs is het belangrijk dat de aanbieders daarvan hier beter rekening mee houden. Door aan te geven dat de hypotheek lager kan uitvallen zullen mensen hier waarschijnlijk voorzichtiger mee omgaan. Met name van het telefoonabonnement en de leaseauto weet niet iedereen dat dit van invloed kan zijn.

Maximale hypotheek voor starters

Vooral starters hebben moeite om een eigen woning te kopen. Zij hebben een maximale hypotheek nodig op basis van hun inkomen, om kans te maken. In de praktijk zit een abonnement voor een mobiele telefoon of een leeseauto dan gemakkelijk in de weg. Die kunnen er zomaar voor zorgen dat de maximale hypotheek €5.000 - €20.000 lager uitvalt. In de praktijk kan dat het net onmogelijk maken om een eigen woning te kopen. Het lijkt daarom van groot belang om hier in de praktijk mee op te passen. Vooral starters die een huis willen gaan kopen kunnen deze andere uitgaven beter (nog even) niet doen.

Niet iedereen is ervan op de hoogte, maar verschillende andere uitgaven kunnen invloed hebben op de mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. Zowel de studieschuld, een leaseauto als zelfs een abonnement kunnen de maximale hypotheek drukken. Onafhankelijk hypotheekadviseurs roepen aanbieders daarvan op beter te waarschuwen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.