Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

AFM wil dat verzekeringstussenpersonen werkwijze hypotheekadviseurs volgen

AFM wil dat verzekeringstussenpersonen werkwijze hypotheekadviseurs volgen
23 dec 2017

Duidelijkheid voor de klant

Dat levert veel duidelijkheid op voor de klant. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is tevreden over die werkwijze en wil dat nu ook gaan verplichten voor tussenpersonen voor verzekeringen. Zij kunnen nog wel gebruik maken van een provisie, bijvoorbeeld op het moment dat ze een schadeverzekering afsluiten. Een volledig verbod is overigens niet nodig volgens de AFM en andere tegenstanders. Wel moet het duidelijk worden welke provisie zij ontvangen, bijvoorbeeld als ze een inboedelverzekering afsluiten. In sommige gevallen krijgen de adviseurs zomaar €20 - €100 van de premie per jaar. Op die manier lopen de kosten onnodig op, waardoor klanten erbij gebaat zijn meer duidelijkheid te krijgen. Vooral klanten die niet op de hoogte zijn van de provisies kunnen hiermee veel voordeel behalen, omdat ze beter kunnen onderhandelen over de premie en de tarieven.

Geen voordelen voor de klant bij stilhouden

Volgens de AFM bestaan er geen voordelen voor de klant bij het stilhouden van de provisie voor de adviseur. Het is daarom belangrijk om goed aan te geven wat deze provisie is en om welke bedragen het gaat. Uiteraard zijn de adviseurs daar op dit moment niet blij mee. Toch heeft de branche voor hypotheekadviseurs laten zien dat het goed mogelijk is om deze stap te maken. Met behoud van werk, dankzij de belangrijke toegevoegde waarde. Een verzekering kan net als een hypotheek een financieel complex product zijn, waarbij advies helpt de juiste keuzes te maken.

Enkele jaren geleden werd er voor hypotheekadviseurs een provisieverbod ingevoerd. Sindsdien is het niet meer mogelijk om een provisie te berekenen binnen de hypotheek. In plaats daarvan moeten hypotheekadviseurs duidelijk aangeven wat het advies kost, los van de andere kosten om de hypotheek af te kunnen sluiten.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online