Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Klanten met aflossingsvrije hypotheek moeten nadenken over aflossen

Klanten met aflossingsvrije hypotheek moeten nadenken over aflossen
26 dec 2017

Twee mogelijkheden aan het eind van de looptijd

Analisten en onafhankelijke hypotheekadviseurs geven aan dat er twee mogelijkheden bestaan aan het eind van de looptijd. Klanten met een aflossingsvrije hypotheek kunnen het huis verkopen om de hypotheek af te lossen. De kans is groot dat de waarde van de woning groter is dan de hypotheek. Het lukt met de opbrengst van de woning dan om de hypotheek af te lossen. Vanaf dat moment is er uiteraard geen huis meer beschikbaar, waardoor dit voor veel mensen geen oplossing is. Het alternatief is het afsluiten van een nieuwe hypotheek, om de oude daarmee af te lossen. Of dit mogelijk is hangt onder andere af van de hoogte van het pensioen. Dat moet groot genoeg zijn, om een nieuwe hypotheek af te kunnen sluiten.

Waarschuwing door de AFM

Een andere optie is om de hypotheek al voor het einde van de looptijd (gedeeltelijk) af te lossen. Onder andere de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de banken waarschuwen hun klanten dat ze kritisch naar hun situatie moeten kijken. Als het niet lukt om de hypotheek goed af te lossen kunnen er gemakkelijk problemen ontstaan. Een aflossingsvrije hypotheek is tijdens de looptijd inderdaad aflossingsvrij. Na die tijd is het echter wel degelijk van belang om de hypotheek af te lossen, het is immers een lening die terugbetaald dient te worden.

Klanten met een aflossingsvrije hypotheek profiteren van een relatief lage maandlast. Het was met name in de jaren ’90 en ’00 de meest populaire hypotheekvorm. Mensen die toen een hypotheek afsloten zullen nu moeten gaan nadenken over het aflossen of verlengen daarvan. En het is daarom verstandig om alvast kritisch vooruit te kijken.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online