Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Stapsgewijs hypotheek oversluiten kan hypotheek duurder maken

Stapsgewijs hypotheek oversluiten kan hypotheek duurder maken
30 dec 2017

Banken, AFM en hypotheekadviseurs in gesprek

Banken berekenen de opbrengsten van hypotheken op basis van de rentevaste periode. Indien het mogelijk wordt om een hypotheek ook gedeeltelijk over te sluiten moet de bank rekening houden met het ‘risico’ daarop. Dat risico zal zich vertalen in een (iets) hogere hypotheekrente. Op die manier kan het de consument zijn die uiteindelijk opdraait voor de grotere flexibiliteit. Op die manier worden de kosten voor de lagere hypotheeklasten voor het deel van de mensen dat stapsgewijs kan oversluiten eigenlijk verdeeld over alle anderen die ook een hypotheek hebben en hier geen gebruik van maken. De banken zijn zowel met de AFM als met de hypotheekadviseurs in gesprek om na te gaan wat er mogelijk is. Het is nog niet duidelijk hoe de oplossing eruit zal gaan zien, maar feit is dat eraan gewerkt wordt.

Aflossen en oversluiten van de hypotheek

Het oversluiten en aflossen van een hypotheek kan nu ook al, al zijn daar voorwaarden aan gesteld. Het is bij de meeste hypotheken mogelijk om maximaal 10 - 20% van de hoofdsom per jaar af te lossen. Boven die bedragen is er sprake van een boeterente, die de bank berekend om de gederfde inkomsten door de lagere rente of het oversluiten naar een andere bank te laten vergoeden. Door deze regelingen soepeler te maken moet het voor meer mensen aantrekkelijk worden om af te lossen of over te sluiten en daarmee een lagere rente te realiseren.

Het CDA maakt zich in de politiek hard voor de mogelijkheid om stapsgewijs een hypotheek over te sluiten. Dat moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen kunnen profiteren van de lage hypotheekrente op dit moment. Vanuit de banken is er weerstand. Zij zijn in gesprek met de AFM en hypotheekadviseurs, maar sluiten niet uit dat de kosten zullen oplopen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.