Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningmarkt Zuid-Holland raakt behoorlijk overspannen

Woningmarkt Zuid-Holland raakt behoorlijk overspannen
1 jan 2018

Overbieden op woningen

Ze verdienen vaak teveel voor sociale huur en kunnen de bedragen in de vrije sector voor huur niet opbrengen. Aan de andere kant kunnen ze niet genoeg hypotheek krijgen, om een eigen woning te kopen. Kopers op de woningmarkt blijven elkaar behoorlijk overbieden. Het is daardoor niet ongebruikelijk dat een woning enkele tienduizenden euro’s boven de vraagprijs van eigenaar verandert. Dat is prettig voor verkopers, maar een groot probleem voor een grote groep mensen die nu op zoek is naar een eigen woning. Zij kunnen moeilijk een eigen woning vinden of hebben niet de kans om die vervolgens te financieren. Het lijkt erop dat de overheid zal moeten ingrijpen om daar wat aan te kunnen doen.

Drie mogelijke oplossingen beschikbaar

Volgens hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer aan de TU Delft zijn er drie oplossingen mogelijk. Hij stelt dat de nieuwbouwproductie omhoog zal moeten, dat de gemeenten de huurprijzen moeten reguleren of dat ze de bestaande huurwoningen beter zullen moeten verdelen. Op die manier neemt het aanbod aan woningen toe, waardoor het mogelijk wordt om dit in lijn te brengen met de vraag die er aan de andere kant is ontstaan. De groep die wil kopen of huren is flink gegroeid, terwijl er voor hen geen woningen beschikbaar zijn. Dat maakt het lastig om de vraag en het aanbod op elkaar af te stemmen, waardoor er schaarste ontstaat en de prijzen flink oplopen.

De woningmarkt in Zuid-Holland lijkt voorlopig niet af te koelen. Sterker nog, die is overspannen geraakt en het lijkt er de komende tijd niet beter op te worden. Dat blijkt uit een analyse van de NOS en Omroep West. Zij ondervonden dat vooral mensen tussen de 20 en 30 jaar moeite hebben om een woning te vinden.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online