Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheeknieuws: dit is er per 1 januari veranderd

Hypotheeknieuws: dit is er per 1 januari veranderd
2 jan 2018

Minder hoge maximale hypotheek

Voor de meeste mensen zal het hypotheeknieuws bekend zijn, want het is belangrijk om rekening te houden met de waarde van de te kopen woning. Het is per 1 januari 2018 nog mogelijk om maximaal 100 procent van die waarde te lenen. Een jaar geleden was dat nog 101 procent. Een huis van 250.000 euro levert nu nog een hypotheek op ter waarde van maximaal dat bedrag. Dit is een verschil van 2.500 euro met vorig jaar. Een bedrag dat met name starters nu zelf dienen te betalen, waardoor er weer meer eigen geld benodigd is. Voorlopig is dit de laatste jaarlijkse verlaging. Maar het is niet uitgesloten dat het kabinet zal besluiten om de maximale hypotheek verder omlaag te brengen.

Meer lenen met inkomen partner

Het krijgt minder aandacht in het hypotheeknieuws, maar zowel starters als andere kopers kunnen er in 2018 wel degelijk (een beetje) op vooruit gaan. Vanaf 1 januari van dit jaar telt het inkomen van een eventuele partner zwaarder mee. Dat betekent dat het voor stellen beter mogelijk is om een hogere hypotheek af te sluiten, waarmee ze een eigen woning kunnen kopen. Mits de waarde van de woning het toelaat natuurlijk, omdat dit voor veel mensen nu een belangrijke grens zal zijn voor de maximale hypotheek.

Ieder jaar op 1 januari is het raak: belangrijk hypotheeknieuws vanwege de gewijzigde voorwaarden om een financiering aan te vragen. Op basis van het (bruto) inkomen en de laatste tijd steeds vaker op basis van de waarde van het huis. De maximale hypotheek valt in 2018 daardoor lager uit dan vorig jaar.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.