Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

ABN verwacht dat huizenkoper gaat betalen voor strengere bankbuffers

ABN verwacht dat huizenkoper gaat betalen voor strengere bankbuffers
4 jan 2018

Hypotheekrente verwachting: stijging

Dat betekent dat het rendement dat banken kunnen maken zal gaan dalen. Ze moeten meer geld achter de hand houden, dat ze niet kunnen uitlenen aan financieringen, waardoor daar geen opbrengsten uit komen. Het betekent dat een kleinere groep hypotheeknemers het rendement moet opbrengen van hetzelfde kapitaal. Daardoor is de verwachting dat de hypotheekrente wat zal gaan stijgen. Of het om een grote stijging zal gaan is nog niet bekend, maar de kans lijkt groot dat het historisch lage niveau van dit moment niet lang behouden kan blijven.

Duurder bij 10, 20 en 30 jaar vast

Het maakt voor de rente over een hypotheek dan niet uit of er sprake is van een rentevaste periode van 10, 20 of 30 jaar. In alle gevallen zal de hypotheekrente wat oplopen, omdat de banken strengere buffers moeten aanhouden en de inkomsten uit financieringen daardoor terug zien lopen. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan helpen te berekenen wat dit in de praktijk betekent. En ervoor zorgen dat de hypotheek ook bij een hogere rente goed betaalbaar is en blijft. Op basis van een duidelijke verwachting over de ontwikkelingen die eraan zitten te komen.

ABN AMRO volgt de andere grootbanken in een voorspelling dat de hypotheekrente de komende tijd wat omhoog zal kunnen gaan. Die verwachting is gebaseerd op de strengere buffers die de banken aan moeten houden. Zij zijn vanwege Europese wetgeving verplicht om meer reserves achter de hand te houden.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.