Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Meer mogelijkheden op de woningmarkt: meer nettoloon in 2018

Meer mogelijkheden op de woningmarkt: meer nettoloon in 2018
8 jan 2018

Effect op het loonstrookje

Er bestaat een kans dat het in 2018 iets beter zal gaan. Dankzij aanpassingen in het belastingstelsel krijgen veel mensen er wat meer loon bij. Het gaat in eerste instantie om nettoloon, maar het is niet uitgesloten dat ook de brutolonen de komende tijd weer wat zullen gaan stijgen. Zodra dit het geval is lukt het zowel starters als doorstromers waarschijnlijk beter om de prijsontwikkeling op de woningmarkt bij te houden. Zij krijgen dankzij het hogere nettoloon meer te besteden. Terwijl een hoger brutoloon het binnen de normen mogelijk maakt om iets meer te lenen voor een eigen woning. Mits de waarde van de woning hoog genoeg is, want het is nog mogelijk om maximaal 100 procent van de waarde daarvan te lenen.

Meer mogelijkheden om een huis te kopen

De keuze tussen kopen of huren kan op die manier bij meer mensen gaan vallen op kopen. Nu is er vaak al de wens om te kopen, maar de effecten op het loonstrookje moeten ervoor gaan zorgen dat dit ook daadwerkelijk mogelijk is. De prijsontwikkeling op de woningmarkt loopt wat dat betreft wat vooruit op die van de lonen. Als dat in 2018 en 2019 een meer gelijke tred gaat vertonen is de kans groot dat meer mensen de kans krijgen om een eigen woning te financieren.

De woningmarkt heeft zich de laatste jaren grillig ontwikkeld. Na de grote dalingen tijdens de kredietcrisis zijn de prijzen weer omhooggeschoten. En is het aanbod behoorlijk opgedroogd. Dat kwam de prijsontwikkeling ten goede, maar leidde ook tot oververhitting in met name de grote steden. Daardoor komen vooral starters heel moeilijk aan een eigen woning, voor een betaalbare prijs.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.