Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

22 procent van de woningeigenaren profiteren van belastingvoordeel

22 procent van de woningeigenaren profiteren van belastingvoordeel
1 feb 2018

Belastingvrijstelling

In 2016 kreeg 22% van de ongeveer 4,3 miljoen huishoudens in Nederland belastingvrijstelling volgens de Wet Hillen. Het gaat hierbij om zo'n 1,6 miljard euro aan belastingvoordeel, gemiddeld 1470 euro per huishouden. Dit blijkt uit cijfers recent gepubliceerd door het CBS.

Senioren en rijken

Voornamelijk de senioren (68+) en de rijken profiteren het meest van het belastingvoordeel onder de Wet Hillen. De achterliggende reden is dat deze groepen vaak hun hypotheek al grotendeels hebben afgelost.

Wet Hillen

De Wet Hillen bepaalt dat huiseigenaren met een hypotheek bij een "kleine of geringe eigenwoningschuld" recht hebben op aftrek van het eigenwoningforfait.

Het idee achter de wet was dat men door het belastingvoordeel gemotiveerd werd om de hypotheek sneller af te lossen om zo van het belastingvoordeel te kunnen profiteren.

Echter wilt het huidige kabinet de Wet Hillen afschaffen, met als achterliggende reden dat sinds de invoering van het verplichten tot aflossen van de hypotheek deze extra prikkel in de vorm van een belastingvoordeel niet meer nodig is. Ook zullen de kosten van de regeling in de loop ter tijd sterk oplopen omdat in principe ieder huishuiden de hypotheek zal aflossen en zo ook kan profiteren van de vrijstelling.

In 2016 kreeg 22% van de ongeveer 4,3 miljoen huishoudens in Nederland belastingvrijstelling volgens de Wet Hillen. Het gaat hierbij om zo'n 1,6 miljard euro, gemiddeld 1470 euro per huishouden. Dit blijkt uit cijfers recent gepubliceerd door het CBS.

De Wet Hillen is sinds 2005 van kracht, echter heeft het huidige kabinet (Rutter III) plannen om deze vrijstelling van het eigenwoningforfait in te dammen of zelfs af te schaffen.

Dit omdat de wet te veel geld gaat kosten en omdat de wet niet meer nodig lijkt te zijn volgens de regering.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online