Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Trouw ontdekt trucs om aflossingsvrije hypotheek sneller te laten aflossen

Trouw ontdekt trucs om aflossingsvrije hypotheek sneller te laten aflossen
12 feb 2018

Aanspreekvorm en de boodschap

Het blijkt dat huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek niet gemakkelijk in beweging komen om af te lossen op hun hypotheek. Volgens de AFM komt dat deels doordat mensen niet altijd rationele keuzes maken. Mensen stellen (goed) gedrag graag uit en richten zich op de voordelen op de korte termijn. De juist aanspreekvorm kan daar verandering in brengen. Bijvoorbeeld dankzij een persoonlijke benadering door de geldverstrekker, bijvoorbeeld met een SMS. Met daarin een link om direct af te lossen of om daar meer informatie over in te winnen. Ook werd er getest met een stappenplan en een deadline, andere trucs die huizenbezitters in beweging brengen. Op die manier proberen de banken er de komende tijd voor te zorgen dat meer mensen kritisch kijken naar hun (aflossingsvrije) hypotheek.

Aflossingsvrije hypotheek: aflossen loont

Uit onderzoek van de AFM en onder andere ING blijkt dat huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek zullen moeten nadenken over hun toekomst. De kans bestaat dat zij op termijn in de problemen komen. Inmiddels biedt de aflossingsvrije hypotheek als vorm geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Dat was in het verleden wel het geval, waardoor het uitgroeide tot een zeer populaire vorm. Nu blijkt dat veel mensen niet zomaar een nieuwe hypotheek kunnen afsluiten als hun huidige afloopt. Ze zijn dan soms al met pensioen of gaan dat na een aantal jaren. Het (pensioen)inkomen is dan te laag om de hypotheek zomaar te verlengen.

Het blijkt mogelijk om huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek te verleiden om hun hypotheek gedeeltelijk af te lossen. De juiste manier van aanspreken en benaderen kan helpen te voorkomen dat een groep huiseigenaren te lang met een aflossingsvrije hypotheek blijft zitten. Dat blijkt uit een artikel in Trouw, over onderzoek door ING en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online