Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Ouders steeds vaker "bank" voor de eigen kinderen

Ouders steeds vaker
14 feb 2018

Maximaal 100 procent financieren bij de bank

Het is nog mogelijk om maximaal 100 procent van de waarde van de woning te financieren. En die waarde loopt wel op, maar daarmee ook de procentuele bijkomende kosten bij aankoop van een bestaande woning. De kosten koper bedragen bij een woning van €250.000 zomaar €15.000. Dat bedrag moeten starters uit eigen middelen opbrengen, net als de kosten voor de afwerking en inrichting van de woning. Steeds meer ouders schieten hun kinderen te hulp. Met een eenmalige schenking (toegestaan tot €100.000) of door zelf voor bank te spelen. Het grote voordeel daarvan is dat het mogelijk is om de fiscus mee te laten betalen. Er ontstaat een fiscaal voordelige constructie, met een maximale hypotheek voor starters als resultaat.

Ouders helpen de kinderen: de fiscus betaalt mee

Ouders kunnen kinderen helpen door een ‘familiebank’ op te richten. Het betekent dat ze geld uitlenen aan de kinderen. Die betalen daarover rente, bijvoorbeeld 5% per jaar. Dat bedrag is voor hen fiscaal aftrekbaar, omdat ze rente betalen over een krediet dat ze gebruiken voor de aanschaf van een woning. De ouders ontvangen de 5% rente over het uitgeleende bedrag en mogen jaarlijks het maximaal vrijgestelde bedrag van €5.363 terugschenken. Op die manier valt de ‘daadwerkelijke rente’ terug te brengen naar een meer marktconforme 2%. De kinderen betalen 5% min de hypotheekrenteaftrek, waarna ze een schenking ontvangen ter waarde van nog eens 3% rente. Op die manier betaalt de fiscus mee aan een voordelige financieringsconstructie.

Met name starters hebben het al langere tijd moeilijk op de woningmarkt. En met de nieuwe hypotheekregels is dat er niet minder op geworden. Ze mogen bijvoorbeeld nog maximaal 100 procent van de waarde van een woning financieren. Waardoor er veel spaargeld benodigd is om de kosten koper, de kosten voor de inrichting en de afwerking op te brengen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.