Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Boeterenteberekening ABN AMRO herzien voor hybride hypotheek

Boeterenteberekening ABN AMRO herzien voor hybride hypotheek
26 feb 2018

Opgebouwd spaartegoed meerekenen

Om de boeterente te berekenen gaat ABN AMRO voortaan ook het opgebouwde spaartegoed meenemen. Dat geldt specifiek voor de hybride hypotheek, waarbij er sprake is van een deel met een spaartegoed en een aflossingsvrij gedeelte. In dat geval vertegenwoordigt het spaarkapitaal een belangrijke waarde, die tot nu toe niet werd meegenomen in de berekening van de boeterente. Die kwam volgens klanten daardoor te hoog uit, op basis van de wetgeving sinds 14 juli 2016. De bank geeft dit toe en heeft besloten klanten die na die tijd kozen voor een hybride hypotheek te compenseren.

Leidraad voor boeterente berekenen mogelijk aangepast

Bovendien heeft de bank de verwachting dat ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hiermee aan de slag gaat. Om er ook bij andere banken vanuit de leidraad voor te zorgen dat de boeterente op een andere manier berekend wordt. Door rekening te houden met het opgebouwde spaarkapitaal, dat voor veel klanten een belangrijke waarde vertegenwoordigt. Of ook klanten bij andere banken daar nu al op kunnen rekenen valt te bezien. ABN is de eerste die deze stap zet. Het valt te verwachten dat ook andere banken dat gaat doen, maar zolang de AFM de leidraad niet aanpast zijn ze daartoe niet meteen verplicht.

ABN AMRO heeft besloten de manier waarop de bank de boeterente berekent voor hybride hypotheken aan te passen. Dat werd bekend tijdens televisieprogramma Radar, waarin de bank om uitleg werd gevraagd. Dat betekent dat zo’n 1.000 klanten een vergoeding ontvangen, voor een eerder te hoog berekende boeterente.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.