Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Renteverschil met en zonder NHG steeds kleiner

Renteverschil met en zonder NHG steeds kleiner
28 feb 2018

Het renteverschil tussen een NHG hypotheek en een hypotheek zonder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt steeds kleiner. Dat heeft volgens analisten vooral te maken met de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt. De tarieven voor een hypotheek zonder bescherming nemen af, gemiddeld met 0,2 procentpunt per jaar.

Minder dan een half procentpunt

Inmiddels bedraagt verschil in rente bij 10 jaar rentevast nog zo’n half procentpunt. Dat betekent dat de NHG hypotheek nog altijd iets goedkoper is dan een hypotheek zonder NHG. Toch is dat verschil een stuk kleiner dan een paar jaar geleden. Dat heeft onder andere te maken met de sterke daling van de hypotheekrente. Net als met de concurrentie op de hypotheekmarkt. Daardoor moeten banken elkaar volgen in de dalende trend, ondanks dat de rente op de kapitaalmarkten weer een beetje op begint te lopen. De grootbanken lijken er alweer voor te kiezen om de rentes licht op te laten lopen. Als de kleinere spelers daar nog even mee wachten lijkt het verschil tussen met of zonder NHG zelfs nog iets kleiner te worden.

Hypotheek zonder NHG relatief steeds voordeliger

De hypotheek zonder NHG wordt daardoor relatief steeds voordeliger. Dat betekent dat de maandlasten afnemen, mits ook de prijzen van huizen niet veel verder doorstijgen. In dat geval zou de lage rente de hoge prijs deels kunnen compenseren. Toch kunnen de hypotheeklasten in dat geval weer flink oplopen, zodra de rente weer stijgt. Het is daarom verstandig om zowel de hypotheken met NHG als zonder NHG goed in de gaten te houden. En kritisch te kijken naar de waarde van woningen, om daarmee binnen de voorwaarden voor NHG te vallen als dat voordeel belangrijk is voor de betaalbaarheid van de hypotheek.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.