Beoordeel deze pagina
8/10 (1)
test

Tweede Kamer stelt vragen over aflossingsvrije hypotheken ouderen

Tweede Kamer stelt vragen over aflossingsvrije hypotheken ouderen
7 mrt 2018

De aflossingsvrije hypotheek van veel ouderen kan op termijn tot problemen leiden. Tenminste, dat stelt kamerlid Henk Nijboer van de PvdA. Hij stelde Kamervragen aan minister Wopke Hoekstra, om na te gaan hoe die denkt over een onderzoek door de ouderenbond en TV-programma EenVandaag. Dat toont aan dat veel ouderen in de problemen kunnen komen.

Onderzoek door EenVandaag

Uit het onderzoek door de ouderenbond en EenVandaag blijkt dat maar liefst 40 procent van de ouderen weinig tot niets weet over de aflossing van de eigen ‘aflossingsvrije’ hypotheek. Ze staan er niet bij stil dat de hypotheek aan het eind van de looptijd alsnog afgelost zal moeten worden. Waardoor ze ook te weinig maatregelen treffen om die financiering mogelijk te maken. Dat kan op termijn tot problemen leiden, bijvoorbeeld als het pensioeninkomen onvoldoende blijkt om de bestaande hypotheek over te sluiten of opnieuw af te sluiten.

Ouderen in de problemen

De PvdA wilde van de minister weten of hij kennis had genomen van het onderzoek en hoe de overheid daarmee omgaat. Bijvoorbeeld door ouderen aan te geven dat oversluiten niet altijd vanzelf sprekend is. Net als opnieuw afsluiten, wat lastig kan blijken als het pensioeninkomen ontoereikend is. Het lukt in dat geval niet meer om de hypotheek opnieuw af te sluiten. Waardoor overwaarde alleen niet voldoende zal zijn om in de woning te kunnen blijven wonen. Het is niet uitgesloten dat er gedwongen verkopen zullen plaatsvinden, iets dat onder andere de PvdA wil voorkomen door tijdig aan te bel te trekken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.