Beoordeel deze pagina
7/10 (1)
test

Banken bieden meer maximale hypotheek bij energiebesparende maatregelen

Banken bieden meer maximale hypotheek bij energiebesparende maatregelen
2 apr 2018

De maximale hypotheek die banken bieden verhogen? Dat kan, door middel van energiebesparende maatregelen. Banken hebben dan op twee manieren de mogelijkheid om de maximale hypotheek te verhogen. Op basis van een hoger percentage van de waarde van de woning, of op basis van ruimere leennormen op basis van het eigen bruto inkomen.

Taxatie van de waarde van de woning

Wilt u de maximale hypotheek verhogen op basis van de waarde van de woning? Er is dan een taxatie nodig van de energiebesparende maatregelen. Die drukken namelijk de maandlasten, maar zorgen er ondertussen ook voor dat de waarde van de woning hoger wordt. Dat betekent dat het mogelijk is om meer dan 100 procent van de ‘oude’ waarde van de woning te lenen. Het is in de praktijk mogelijk om tot 106 procent van die waarde te lenen, zoals dat een aantal jaren geleden ook nog gebruikelijk was. De banken bieden een hogere maximale hypotheek aan, omdat ze er vanuit gaan dat de waarde van de woning zal stijgen. Mede dankzij de lagere maandlasten, op basis van het energiezuinige karakter van de woning.

Maximale lening tot 106 procent van de waarde

Het is op die manier mogelijk om tot 106 procent van de waarde van een woning te lenen. Een woning van 250.000 euro zou bij de normale regels een maximale hypotheek opleveren van diezelfde 250.000 euro. Indien energiebesparende maatregelen de waarde van de woning verhogen is het mogelijk om tot maximaal 265.000 te lenen. Dat betekent dat er 15.000 euro beschikbaar is om deze maatregelen te nemen. Een taxatierapport dient uit te wijzen dat de waarde van de woning toeneemt, waardoor de extra financiering zich als het ware terugverdient en het risico niet noemenswaardig toeneemt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.