Beoordeel deze pagina
10/10 (1)
test

Eerste hypotheekverstrekkers passen automatisch verlaging rente-opslag toe

Eerste hypotheekverstrekkers passen automatisch verlaging rente-opslag toe
11 apr 2018

Veel hypotheekverstrekkers berekenen een rente-opslag op basis van de loan-to-value ratio. De verhouding tussen de hypotheekschuld en de waarde van de woning bepaalt daarmee de hypotheekrente. Als de schuld afneemt of de waarde stijgt loopt het risico terug. Inmiddels passen 14 hypotheekverstrekkers de rente-opslag dan automatisch aan.

Renteverlaging bij nieuwe loan-to-value

Een nieuwe loan-to-value ratio leidt tot minder risico voor de hypotheekverstrekker. Een groter verschil tussen de hypotheekschuld en de waarde van de woning creëert (virtuele) overwaarde, waardoor zelfs een gedwongen verkoop niet tot een restschuld zal leiden. Dat maakt een lagere hypotheekrente mogelijk, iets waar klanten veelal zelf achteraan moeten om de maandlasten te verlagen. Daar komt onder leiding van de Consumentenbond nu verandering in. Zowel bij de annuïteitenhypotheek als bij andere vormen gaan steeds meer banken zelf aan de slag met een verlaging. Zij verlagen de rente-opslag, wanneer er sprake is van een meer gunstige schuld-waardeverhouding.

Automatische verlaging door banken

Dat banken en andere hypotheekverstrekkers nu overgaan tot een automatische verlaging van de rente-opslag is goed nieuws. Dat betekent namelijk dat de ‘slapende’ consumenten daar ook gebruik van kunnen maken. Zij profiteren van een lagere rente, zonder dat ze daarvoor zelf contact hoeven op te nemen met hun hypotheekverstrekker. In plaats daarvan houdt de bank de verhouding tussen de hypotheekschuld en de waarde van de woning in de gaten. Om er op basis daarvan voor te zorgen dat er een automatische verlaging van de rente-opslag wordt doorgevoerd, zodra de mogelijkheid daartoe zich op basis van de loan-to-value ratio voordoet.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.