Beoordeel deze pagina
9,5/10 (2)
test

SP 'Airbnb-hypotheek moet uit voorzorg verboden worden'

SP 'Airbnb-hypotheek moet uit voorzorg verboden worden'
13 apr 2018

Het is nog niet duidelijk of de AirBNB-hypotheek in Nederland beschikbaar is, maar als het aan de SP ligt moet die op voorhand verboden worden. De partij wil daarmee situaties zoals in de Verenigde Staten voorkomen, waarbij er alleen een hypotheek wordt aangeboden als minstens één kamer beschikbaar wordt gesteld voor AirBNB.

SP bezorgd over AirBNB-hypotheek uit Amerika

De SP wil daarmee voorkomen dat starters op de woningmarkt in Nederland net als in de VS meer kunnen gaan lenen dan waar ze eigenlijk zelf mogelijkheden voor hebben. In de jaren ’90 en ’00 ontstond er een probleem met de aflossingsvrije hypotheek voor mensen die deze eigenlijk niet konden lenen en de SP wil voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. De maximale hypotheek zou berekend moeten worden op basis van de eigen mogelijkheden om geld te lenen en niet inclusief de opbrengsten uit verhuur. De SP weet niet of de hypotheken al worden aangeboden, maar wil uit voorzorg alvast maatregelen nemen.

Uit voorzorg aandacht voor hypotheekvorm

Door nu alvast te werken aan mogelijkheden om dergelijke hypotheken in Nederland te verbieden kunnen er op termijn geen problemen mee ontstaan. Dat is de gedachte van de SP, die minister Ollogren heeft gevraagd om hier kritisch naar te kijken. Het moet op die manier mogelijk zijn om nu alvast een stokje te steken voor een hypotheek op basis van het inkomen en opbrengsten uit AirBNB-verhuur. Dit moet bijdragen aan de stabiliteit van de woningmarkt en er tegelijkertijd voor zorgen dat de overlast door verhuur via AirBNB geen problematische vormen aanneemt in Nederland.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.