Beoordeel deze pagina
8/10 (1)
test

Wat kost het om de hypotheek te verhogen?

Wat kost het om de hypotheek te verhogen?
16 apr 2018

Veel mensen blijken niet goed op de hoogte van wat het kost om de hypotheek te verhogen. En dat is wel belangrijk, want daar bestaan twee verschillende mogelijkheden voor. Het is vaak goedkoper om de hypotheek onderhands te verhogen, al is het aan de andere kant soms toch verstandiger om daarvoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Tweede hypotheek of onderhands verhogen

Met name mensen die willen verbouwen kunnen besluiten om de hypotheek te verhogen. Dat lukt tegenwoordig alleen nog maar als de overwaarde van de woning dat toelaat, waardoor advies door een onafhankelijk hypotheekadviseurs verstandig is. Vervolgens bestaan er twee mogelijkheden om de hypotheek te verhogen. Het is mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten. De waarde van de woning moet dat toelaten, net als het eigen inkomen. Het werkt als het oversluiten van een hypotheek, waardoor er onder andere notariskosten aan verbonden zijn. Het alternatief is het onderhands verhogen van de hypotheek. Soms is er binnen de notariële inschrijving meer ruimte beschikbaar. Of is er voldoende afgelost, om de hypotheek op basis daarvan te kunnen verhogen.

De kosten voor een hogere hypotheek

Het is bij de keuze voor het afsluiten van een tweede hypotheek of het onderhands verhogen daarvan vooral verstandig om goed te kijken naar de kosten die dit met zich meebrengt. Veel mensen blijken zich daar niet goed van bewust, waardoor de hypotheekadviseur op die punten uitkomst kan bieden. Door de notariskosten in de eerste situatie voor te rekenen. Of door voor de tweede situatie na te gaan of die notariële ruimte er is. Tenslotte is het belangrijk om er rekening mee te houden dat een tweede hypotheek ook bij een andere bank zoals Rabobank, ING of ABN mogelijk is, terwijl dat niet geldt voor een onderhandse verhoging.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.