Beoordeel deze pagina
9/10 (2)
test

Rechter vindt BKR-registratie probleem voor een hypotheek

Rechter vindt BKR-registratie probleem voor een hypotheek
18 apr 2018

De BKR registratie en de hypotheek gaan niet goed samen, daar zijn de meeste consumenten goed van op de hoogte. Tenminste, zodra het gaat om een negatieve registratie. In die gevallen zullen de meeste banken niet staan te springen om een krediet te verlenen, in ieder geval niet op basis van gunstige voorwaarden.

Nadelen 'algemeen bekend'

Zowel het BKR als de (groot)banken in Nederland hebben een andere overtuiging en stellen dat een NHG-hypotheek gewoon tot de mogelijkheden kan behoren. De rechtbank in Utrecht heeft echter anders geoordeeld. Die stelt dat een NHG-hypotheek volgens de gangbare normen niet mogelijk is bij een negatieve BKR-registratie. En die kan al ontstaan bij een betalingsachterstand van een paar honderd euro, waardoor mensen daar soms om een relatief klein vergrijp mee te maken krijgen. Terwijl dat vervolgens verstrekkende gevolgen heeft voor de hypotheek en voor de betaalbaarheid daarvan. De rechtbank stelt dat er geen sprake is van een volledig ’schone lei’, omdat de banken rekening blijven houden met het verleden. Op basis daarvan krijgen consumenten die hier mee te maken hebben (gehad) geen eerlijke kans om schoon schip te maken.

BKR en banken hebben andere overtuiging

Zowel het BKR als de banken stellen normaal gesproken dat hier geen sprake van is en dat ze hier op een zorgvuldige manier mee omgaan. In dit geval heeft de rechter echter geoordeeld dat het BKR de registratie van de consument tijdig moet verwijderen, waardoor geldverstrekkers ook voor de hypotheek daar geen zicht meer op hebben. Zolang dat wel gebeurd is er sprake van een maatregel die haar doel voorbij schiet en volgens de rechtbank niet proportioneel is. De kans is dus groot dat een negatieve BKR-registratie (uit het verleden) in de toekomst minder effect zal hebben.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.