Beoordeel deze pagina
9,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Hoe kan een hypotheek uitverkocht zijn?

Hoe kan een hypotheek uitverkocht zijn?
7 mei 2018

Een hypotheek die ‘uitverkocht’ is. Het klinkt onrealistisch, maar het is wat er momenteel op de hypotheekmarkt gebeurt. Steeds vaker krijgen consumenten te horen dat een hypotheek even niet beschikbaar is. Of dat ze een (veel) hogere hypotheekrente moeten betalen. Hoe kan dat? En moeten we daar in de toekomst meer rekening mee houden?

Geld van de regiepartij op

Hypotheekverstrekkers kunnen op verschillende manieren hypotheken financieren. Ze kunnen dat doen met eigen middelen. Ze lenen dan geld uit, via de verschillende hypotheekvormen. Aan de andere kant kunnen ze gebruik maken van een regiepartij. Die stelt dan geld beschikbaar, bijvoorbeeld als het gaat om een grote verzekeraar of een pensioenfonds. De verstrekker gebruikt het geld van die partij, om de woning te financieren.

De geldverstrekkende partijen stellen daar vaak een bepaald budget voor beschikbaar. Is dat budget (bijna) op? Dan kan het zijn dat de hypotheekrente die wordt aangeboden hard stijgt. Of wordt ervoor gekozen om de hypotheek als uitverkocht aan te geven. Consumenten kunnen er dan (tijdelijk) geen gebruik van maken.

Hoge hypotheekrente of tijdelijk niet beschikbaar

Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan de situaties bij geldverstrekkers goed in de gaten houden. En voorkomen dat een hypotheek uitverkocht is op het moment dat consumenten een aanvraag doen. Bijvoorbeeld door te herkennen dat bepaalde hypotheekrentes oplopen bij geldverstrekkers, terwijl dat elders nog niet het geval is. Het is een teken aan de wand dat een partij de populariteit van een hypotheek af wil laten nemen. Het is op die manier mogelijk om goed in de gaten te houden of een hypotheek uitverkocht zal raken, om daar op tijd op in te spelen en alvast naar alternatieven te zoeken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.