Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek verhogen met tweede hypotheek vaak onnodig duur

Hypotheek verhogen met tweede hypotheek vaak onnodig duur
9 mei 2018

De hypotheek verhogen met een tweede hypotheek blijkt vaak onnodig duur. In steeds meer gevallen zijn er andere mogelijkheden beschikbaar. Consumenten zijn daar niet altijd van op de hoogte. Ze betalen daarom te veel kosten bij de notaris en eventueel bij de bank, terwijl het voordeliger mogelijk was geweest om de hypotheek te verhogen.

Onderhands in plaats van tweede hypotheek

Het verhogen van de hypotheek kan op twee verschillende manieren. Het is mogelijk om een tweede hypotheek op het huis te nemen, maar daar zijn relatief veel kosten aan verbonden. Consumenten kunnen op basis van hun inkomen de maximale (tweede) hypotheek berekenen. Vervolgens moeten ze die afsluiten bij de bank, via de notaris. Daar zijn veel kosten aan verbonden, terwijl het onderhands verhogen van de hypotheek vaak een stuk goedkoper is.

Steeds meer banken kiezen voor een hogere inschrijving bij de notaris, op het moment dat de eerste hypotheek wordt afgesloten. Dat maakt het vervolgens gemakkelijker om die te verhogen, bijvoorbeeld om een verbouwing te financieren of de tuin grondig aan te pakken.

Oversluiten niet mogelijk

Er zit ondertussen wel een nadeel aan de onderhandse verhoging van de hypotheek, ten opzichte van een tweede. Dat heeft te maken met de mogelijkheid tot oversluiten. Dat lukt alleen met een tweede hypotheek, want die kunnen consumenten afsluiten bij de bank of geldverstrekker die zij willen. Het onderhands verhogen van een hypotheek lukt alleen bij de huidige bank of geldverstrekker.

Het is wat dat betreft de moeite waard om een goede vergelijking te maken van de mogelijkheden. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan daar op een voordelige manier bij helpen. Dat kan onnodige kosten besparen, om voor de best mogelijke oplossing te kunnen zorgen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.