Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

NVM: ‘Perfecte storm’ op woningmarkt woedt nog wel even door

NVM: ‘Perfecte storm’ op woningmarkt woedt nog wel even door
11 mei 2018

Er is volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) sprake van een ‘perfecte storm’ op de woningmarkt. Het aanbod van woningen is in 20 jaar niet zo klein geweest, waardoor de woningmarkt tot stilstand dreigt te komen. En, volgens de NVM zal de situatie nog een paar jaar aanhouden, waardoor starters in de knel zitten.

13 procent minder woningen verkocht

De eerste drie maanden van dit jaar werden er flink minder woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Normaal gesproken ligt dat aan de beperkingen van de maximale hypotheek, maar nu lijkt het vooral te maken te hebben met het gebrekkige aanbod. Volgens aankoopmakelaars zijn er nog nauwelijks interessante woningen beschikbaar. Bovendien komt daar niet snel verandering in. En met het ontbreken van een starterslening lukt het veel starters niet om de duurdere woningen te kopen die er nog wel beschikbaar zijn.

De NVM ziet het wat dat betreft somber in en geeft aan dat het bijvoorbeeld particuliere beleggers zijn die hun slag slaan. Zij hebben geen financiering nodig, waardoor ze vaak sneller kunnen schakelen dan starters. Die daardoor vaak achter het net vissen.

Starters blijven nog jaren moeite houden

De situatie op de woningmarkt zal volgens de NVM nog een paar jaar aanhouden. Momenteel staan er slechts 51.000 woningen te koop. Vijf jaar geleden waren dat er nog 170.000. Er zouden in totaal 200.000 woningen te koop moeten staan om aan alle vraag te kunnen voldoen. Een groot deel van de met name starters kan geen eigen woning vinden. Bovendien dreigen zij steeds vaker tussen wal en ’t schip te vallen, omdat ze niet altijd meer in aanmerking komen voor sociale huur. Enorme nieuwbouwprojecten moeten de situatie de komende jaren een beetje verlichten, maar de vraag is of het genoeg zal zijn.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.