Beoordeel deze pagina
7/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Hogere huizenprijzen: NHG beweegt mee omhoog

Hogere huizenprijzen: NHG beweegt mee omhoog
24 okt 2018

De huizenprijzen lopen al langere tijd op, iets waar de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tegenwoordig op wordt aangepast. Het sociale vangnet is bedoeld voor economisch lastige perioden. Een hypotheek met NHG biedt meer financiële zekerheid, voor een groep huizenkopers die anders geen eigen huis kan financieren voor een scherpe rente.

NHG grens in 2019: 290.000 euro

De NHG-grens werd vroeger vastgesteld op basis van de economische situatie. Nu is die afhankelijk van de gemiddelde huizenprijs in Nederland. De maximale hypotheek met NHG wordt voor 2019 vastgesteld op 290.000 euro. Dat is 25.000 euro meer dan nu, omdat de grens in 2018 nog 265.000 euro bedraagt.

Huizenkopers die hun maximale hypotheek berekenen kunnen tot een hoger bedrag gebruik maken van de NHG. Ze betalen daardoor een lagere rente, dan wanneer ze de garantie niet zouden benutten. Huizenkopers die energiebesparende maatregelen nemen mogen zelfs tot 307.400 gebruik maken van de NHG.

Vangnet in economisch ongunstige tijden

De NHG is bedoeld als vangnet in economisch lastige tijden. Als het economisch tegenzit en mensen hun baan verliezen of om een andere reden in de financiële problemen komen wordt de schuld overgenomen. Banken kunnen er daarom vanuit gaan dat ze het uitgeleende bedrag altijd terug zullen krijgen. In ruil voor die zekerheid berekenen zij een lagere rente, dan wanneer een huizenkoper dat zonder NHG doet. Door de NHG-grens afhankelijk te maken van de gemiddelde huizenprijs kan een belangrijk deel van de huizenkopers daar gebruik van blijven maken.