Beoordeel deze pagina
8/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Oversluiters brengen hypotheekmarkt tot leven

Oversluiters brengen hypotheekmarkt tot leven
26 okt 2018

De hypotheek oversluiten is populair. Een groeiende groep huizenbezitters lijkt op die manier te willen profiteren van de lage rente op dit moment. Bijkomend effect is dat zij de hypotheek- en woningmarkt op gang houden, ten opzichte van het dalende aantal starters dat erin slaagt om een huis te kopen.

Toename van aantal overgesloten hypotheken

Het aantal hypotheken dat werd overgesloten steeg het afgelopen kwartaal met 36 procent, ten opzichte van de periode een jaar eerder. Dat is flink meer, vooral omdat het aantal nieuwe hypotheken in dat kwartaal juist 11 procent lager lag dan een jaar eerder. Dat lijkt niet te liggen aan de beperkte vraag, maar vooral aan het beperkte aanbod van huizen dat er beschikbaar is.

Oversluiten van de hypotheek is interessant als de huidige rente lager ligt dan de afgesproken rente met de bank. Er kan sprake zijn van een boeterente, maar zelfs ondanks dat ontstaan er vaak mogelijkheden om te besparen. De precieze kosten verschillen per hypotheekverstrekker en zijn afhankelijk van het eigen hypotheekcontract. Dat maakt het lastig om daar in algemene zin iets over te zeggen, behalve dat het altijd de moeite waard kan zijn om de mogelijkheden te onderzoeken.

Hoge prijzen door woningtekort: weinig hypotheken

Het huidige woningtekort leidt tot hoge prijzen op de woningmarkt. Als het gevolg daarvan sluiten weinig starters een hypotheek af. Het aantal huizenkopers neemt af, terwijl er wel veel vraag lijkt te zijn. Het leidt er ondertussen toe dat de hypotheekmarkt af lijkt te remmen. Dat kan vervolgens z’n invloed hebben op de woningmarkt als geheel.

Het zijn daardoor de oversluiters die er op dit moment voor zorgen dat de hypotheekmarkt in beweging blijft. Met de huidige stijgende prijzen neemt het aantal starters dat een huis kan kopen alleen maar af, waardoor hypotheekadviseurs blij zijn dat huizenbezitters het oversluiten ontdekken.