Beoordeel deze pagina
8/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

200.000 woningeigenaren met aflossingsvrije hypotheek in gevaar

200.000 woningeigenaren met aflossingsvrije hypotheek in gevaar
29 okt 2018

Woningeigenaren met een aflossingsvrije hypotheek doen er verstandig aan om daar kritisch naar te kijken. Een deel van hen kan aan het eind van de looptijd te maken krijgen met problemen. Indien het inkomen uit pensioen flink lager is dan op basis waarvan de hypotheek verkregen is kan die makkelijk tot een probleem leiden.

Probleem aan het eind van de looptijd

Zo’n 10 procent van de aflossingsvrije hypotheken kan niet zomaar verlengd worden, omdat het pensioeninkomen daarvoor te laag is. Zelfs de overwaarde van een woning kan dan geen uitkomst bieden. Het gaat om 200.000 van de 2 miljoen aflossingsvrije hypotheken. Het was een populaire hypotheekvorm in de jaren ’90, waarvan niet iedereen zich realiseert dat het geleende bedrag uiteindelijk toch terugbetaald moet worden.

Huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek moeten extra aflossen, als blijkt dat de maximale hypotheek op basis van hun pensioen niet hoog genoeg is om de huidige hypotheek te verlengen. Nu of aan het eind van de looptijd aflossen is dat de enige mogelijkheid, om een verkoop van de woning te voorkomen. Banken proberen hun klanten goed te informeren, maar het kan geen kwaad om hierover met een hypotheekadviseur te spreken.

10 procent van de aflossingsvrije hypotheken

Uit onderzoek door de Vereniging Eigen Huis blijkt dat zo’n 10 procent van de 1 miljoen aflossingsvrije hypotheken te maken kan krijgen met een probleem. De hypotheekrenteaftrek is beperkt en het pensioeninkomen is niet altijd hoog genoeg om de hypotheek opnieuw te financieren. De banken moeten streng zijn, waardoor het huis in het ergste geval verkocht moet worden. Zowel de banken, hypotheekadviseurs als belangenorganisaties zoals de vereniging proberen huiseigenaren op tijd wakker te schudden. Iedereen met een aflossingsvrije hypotheek zou hier extra kritisch naar moeten kijken, om problemen aan het eind van de looptijd te voorkomen.