Beoordeel deze pagina
8,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

‘Niet iedereen heeft recht op een rijtjeshuis met tuin’

‘Niet iedereen heeft recht op een rijtjeshuis met tuin’
31 okt 2018

De woningmarkt is op hol geslagen, maar ook huizenkopers zullen moeten veranderen. Dat stellen onder andere planologen. Zij vinden dat niet iedereen er maar vanuit moet gaan dat het lukt om in een rijtjeshuis met een tuin te kunnen wonen. Het tekort aan woningen leidt er in de toekomst toe dat meer mensen in appartementen zullen moeten wonen.

Oplossing voor tekort aan woningen

Hoogbouw is de enige oplossing voor het tekort aan woningen dat er ontstaat, vooral omdat de verwachting is dat dit nog jaren aan zal houden. De lage hypotheekrente werd lang genoemd als belangrijke reden voor de ontploffing van de huizenmarkt. Nu wordt steeds beter duidelijk dat de woningmarkt niet zomaar terug zal keren naar de oude situatie.

Het tekort aan woningen leidt ertoe dat de maximale hypotheek steeds vaker onvoldoende blijkt om een rijtjeshuis met een tuin te kunnen kopen. In plaats daarvan zijn met name starters aangewezen op appartementen. Planologen stellen nu dat niet alleen starters daar rekening mee moeten houden. Zij vinden dat ook gezinnen er niet zomaar vanuit moeten gaan dat er voor hen een eengezinswoning beschikbaar is.

Starters en gezinnen in appartement

Starters kopen al veel langer appartementen, bijvoorbeeld bij de grote stations en in andere populaire gebieden in de steden. Ook gezinnen zullen er volgens de planologen aan moeten geloven. Zij gaan er nu nog vanuit dat er voor hen een woning op de grond beschikbaar is, met een stuk tuin. De komende jaren zal steeds meer gaan laten zien dat zij ook de appartementen zullen moeten leren waarderen, bijvoorbeeld met een balkon. Alleen op die manier kan het tekort in de toekomst het hoofd geboden worden, omdat de vraag naar woningen nog verder zal toenemen.