Beoordeel deze pagina
10/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Overheid schrapt verplichte gasaansluiting nieuwbouwwoningen

Overheid schrapt verplichte gasaansluiting nieuwbouwwoningen
2 nov 2018

Een nieuwbouwhuis krijgt niet langer verplicht een gasaansluiting. Nederland wil van het gas af, en dit is een duidelijke stap in de goede richting. Het vervallen van de verplichte gasaansluiting blijkt uit een wetswijziging die minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft gestuurd aan de Tweede Kamer.

Ouderwetse verwachting met gas

Uit onderzoek blijkt dat 2 op de 3 nieuwbouwwoningen nu nog ‘ouderwets’ met gas worden verwarmd. Dat leidt volgens milieuorganisaties op termijn tot onnodig hoge maandlasten, en is vooral voor het milieu een nadelige keuze. De gasaansluiting is volgens die organisaties niet meer van deze tijd. Een nieuwbouwhuis zou nieuwe technieken moeten krijgen, bijvoorbeeld door een warmtepomp te gebruiken.

Op die manier kunnen huishoudens van het gas af, al direct vanaf de oplevering van hun nieuwe huis. Ze kunnen de hypotheek berekenen voor een huis met deze nieuwe technologie, waardoor het niet nodig is om daar later alsnog in te investeren.

Milieuorganisaties nog niet tevreden

Ondanks het besluit om de gasaansluiting niet meer verplicht te maken zijn milieuorganisaties nog niet tevreden. Zij vinden dat het kabinet veel verder had moeten gaan, door de gasaansluiting verboden te maken. Door de verplichting weg te nemen ontstaat er een prikkel die wat hen betreft niet sterk genoeg is. Huizenbouwers mogen het gas nog altijd gebruiken, iets dat voor hen vaak de meest voordelige optie is. Om Nederland van het gas af te krijgen zijn er volgens hen meer krachtige maatregelen nodig. Ook de Vereniging Eigen Huis is van mening dat er kritischer moet worden gekeken naar de manier waarop we nieuwe huizen verwarmen. Als nieuwe mogelijkheden hetzelfde of meer comfort te bieden hebben zouden die de voorkeur moeten krijgen boven ouderwetse technieken.