Beoordeel deze pagina
8/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

NHG-premie vanaf 1 januari 2019 omlaag

NHG-premie vanaf 1 januari 2019 omlaag
5 nov 2018

De NHG-premie gaat op 1 januari 2019 omlaag. Het wordt voor huizenkopers goedkoper om gebruik te maken van de Nationale Hypotheek Garantie. Huizenkopers die gebruik willen maken van deze garantie betalen hiervoor nog 0,9 procent van de hypotheeksom, terwijl dat nu nog 1 procent is.

0,9 procent van de hoogte van de hypotheek

Het waarborgfonds WEW heeft de NHG in het leven geroepen om meer mensen de kans te bieden een hypotheek af te sluiten. Banken krijgen de garantie dat de schuld wordt afbetaald, als een hypotheeknemer daartoe zelf niet meer in staat is. Door de premie te verlagen naar 0,9 procent van de hypotheeksom moet de garantie beschikbaar komen voor een nog grotere groep mensen.

De maximale hypotheek met NHG ligt vaak hoger dan zonder die garantie. Dat heeft te maken met de extra zekerheid voor de geldverstrekker. Vanuit die extra zekerheid kan de bank een lagere rente aanbieden, waardoor het mogelijk is om meer te lenen. Op die manier is de NHG een fijne zekerheid voor huizenkopers, die het soms net mogelijk maakt om een eigen huis te kopen.

Wens van Vereniging Eigen Huis

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft ingestemd met de lagere premie voor de NHG. Dat was al veel langer een wens van onder andere de Vereniging Eigen Huis. Die stelt dat het fonds meer dan voldoende middelen heeft opgebouwd, omdat relatief weinig mensen er gebruik van maken. Verreweg de meeste huizenkopers kunnen de hypotheeklasten gewoon zelf blijven betalen, zelfs als het economisch tegenzit. De premie zou de reserves van het fonds te hoog op laten lopen. Met de verlaging van een tiende procent zou de balans hersteld moeten worden, waardoor huizenkopers niet langer te veel premie betalen.