Beoordeel deze pagina
8/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Studieschuld blijft probleem voor hypotheek starters

Studieschuld blijft probleem voor hypotheek starters
7 nov 2018

Een hypotheek afsluiten voor starters: steeds vaker zit de studieschuld in de weg. Studenten in het hoger onderwijs moeten de bedragen die ze ontvangen van de overheid terugbetalen. Dat lijkt een logische gedachte, maar leidt tot problemen als ze een huis willen kopen. Toch heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken besloten om de leennormen niet aan te passen.

Maandlasten in plaats van schuld

Studentenorganisaties klagen dat de studieschuld een grote invloed heeft op de leenmogelijkheden van oud-studenten. De studieschuld leidt ertoe dat ze soms tot tienduizenden euro’s minder kunnen lenen voor een eigen huis.

Een van de problemen daarbij is dat geldverstrekkers kijken naar de maandlasten, in plaats van de schuld. Leningen die al deels zijn afbetaald worden voor het volledige bedrag aangeslagen. Op die manier krijgen studenten pas na het volledig aflossen de kans om een volwaardige maximale hypotheek te berekenen.

Het ministerie is van mening dat de huidige normen niet hoeven te worden aangepast. Dat betekent dat studenten hun schuld volledig moeten aflossen of buiten die schuld om een hypotheek moeten aanvragen. Dat betekent in de praktijk dat zij minder zullen kunnen lenen.

Maatwerk voor starters

Onder andere het Nibud adviseerde om de huidige leennormen in stand te houden. Wel heeft die organisatie aangegeven dat er meer maatwerk toegepast zou moeten worden. Ook de minister heeft aangegeven dat geldverstrekkers goed moeten kijken naar de situatie. Als die aanleiding geeft om toch een hypotheek te verstrekken is het mogelijk om af te wijken van de normen. Ondanks die aanbeveling tot maatwerk zijn studentenorganisaties niet tevreden. Zij vinden dat een hypotheek met een studieschuld nog altijd onnodig moeilijk af te sluiten is. Met name starters zijn daarvan de dupe, terwijl zij de woningmarkt juist aan zouden moeten jagen.